Osana SWiPE-tutkimushanketta toteutettu Upworkers in Finland -tutkimuksen raportti on julkistettu. Upwork on maailman suurin puhtaan virtuaalinen ihmistyötä välittävä digitaalinen alusta. Suomessa työn välittäminen digitaalisilla alustoilla on vielä vähäistä ja osa-aikaista. Käyttäjät arvostavat Upwork-työssä erityisesti sen itsenäisyyttä.
Upworkers in Finland -tutkimuksessa on tarkasteltu suomalaisia Upworker-alustalla työskenteleviä henkilöitä. Upwork-alustalla Suomessa välitetään erityisesti kääntäjien, suunnittelijoiden ja IT-ammattilaisten töitä. Useimmat Upwork-alustalla työtä tarjoavat ovat alle 30-vuotiaita ja heillä on vähintään opistotason koulutus. Tyypillistä on, että Upwork-alustalla työskentelevät ovat freelancereita ennemmin kuin vakituisessa palkkatyössä olevia henkilöitä. Tyypillisimmin alustatyötä tekevät henkilöt asuvat pääkaupunkiseudulla tai muilla kaupunkiseuduilla. Myös yrittäjähenkisyys kuvaa Upwork-työntekijöitä.
Tutkimuksen perusteella alustatyössä motivoi erityisesti sen tarjoama itsenäisyys ja joustavuus. Upwork-työnvälitysalusta ei ole kyselytutkimukseen vastanneille merkittävä tulonlähde, vaan tarjoaa ennemminkin mahdollisuuden lisäansioihin.
– Digitaaliset työmarkkinat ovat vielä pieni, mutta koko ajan kasvava osa Suomenkin työmarkkinoita, kertoo Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen, joka toimii myös SWiPE-tutkimushankkeen osahankkeen johtajana.
Virtuaaliset työmarkkinat mahdollistavat myös ikään kuin ”virtuaalisen maahanmuuton”, kun töitä voidaan tehdä mistä tahansa ja työtehtäviä voidaan vaihtaa halutun mukaisesti.
Tutkimusraportin pohjana on Upwork-työntekijöiden keskuudessa tehty kysely, joka toteutettiin joulukuussa 2017.
Tutustu Upworkers in Finland -tutkimusraporttiin.
Tutustu Petri Rouvisen esitykseen Upworkers in Finland -tutkimusraportin julkistamistilaisuudessa.
Lue Etlan tiedote Upworkers in Finland -tutkimusraportin julkistamistilaisuudesta.
Lue myös, miten media uutisoi Upworkers in Finland -tutkimuksen tulokset:
Helsingin Sanomat: Suomalaiset tekevät yhä useammin nettityökeikkoja – Keskimääräiset ansiot eivät kuitenkaan päätä huimaa
Kauppalehti: Keikkatyö yleistyy asiantuntijoiden keskuudessa – tienestit jäävät aika vähäisiksi
Talouselämä: Asiantuntijat tekevät yhä enemmän keikkatyötä – tienestit jäävät aika vähäisiksi