SWiPEn päätösseminaarissa pohdittiin fiksua työtä alustatalouden aikakaudella

WORK2019-konferenssi huipentui SWiPE-tutkimuskonsortion päätösseminaariin 16.8.2019. Päätösseminaarissa kuultiin Kalifornian yliopiston professori Martin Kenneyn keynote-puheenvuoro aiheesta Platform Dependent Entrepreneurs and Business: Understanding Power in the Platform Economy. Onko yritys olemassa, jos se ei löydy Googlen hakutuloksista, kysyi Kenney. Esityksessään hän pohti alustojen valtaa yrityksiin ja yrittäjiin ja totesi, että alustojen ja yrittäjien välinen valtasuhde on dramaattisesti epätasapainossa.

Martin Kenney

Päätösseminaarin ohjelmassa oli myös SWiPEn osahankkeiden johtajien paneelikeskustelu aiheesta Digital Work and the Platform Economy. SWiPEn johtaja professori Anne Kovalainen avasi keskustelun kertomalla SWiPE-hankeen lähtökohdista vuonna 2016. Silloin alustatalous oli vielä melko uusi ilmiö. SWiPE-tutkimuskonsortio halusikin ottaa selvää, ketkä Suomessa työskentelevät alustoilla ja miten alustat vaikuttavat työhön, sanoi Kovalainen.

Paneelissa keskusteltiin myös SWiPE-hankkeen tutkimuksen ympärille rakentuvasta Routledgen kustantamasta kirjasta Digital Work and the Platform Economy: Understanding Tasks, Skills and Capabilities in the New Era. Kirjan ovat toimittaneet Seppo Poutanen, Anne Kovalainen ja Petri Rouvinen. Kirja julkaistaan vuoden 2019 tai 2020 aikana. Dosentti Seppo Poutanen kertoi, että kirjan artikkelit avaavat uuden digitaalisen alustatalouden ilmiöitä tuoreista monitieteellisistä näkökulmista. Keskiössä ovat erityisesti työn muutokset alustataloudessa, digitaalisuuden yhteiskuntaa muuttavat tekijät sekä työntekijöiltä vaadittavat uudet taidot ja kyvyt. Lisäksi tutkijat valaisevat mm. maahanmuuttajien erityistarpeita suhteessa digitalisoituviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, julkisen sektorin automatisaatiota sekä yleisiä työterveyden ja työturvallisuuden kysymyksiä.

Anne Kovalainen, Petri Rouvinen, Laura Seppänen, Seppo Poutanen

Etlan entinen tutkimusjohtaja, nykyään Avance-asianajotoimiston ekonomisti Petri Rouvinen esitteli alustojen tieteellistä luokittelua. Hänen mukaansa alustat vaikuttavat työhön jo merkittävästi, vaikka digitaaliset työmarkkinat ovatkin vielä pienet. Dosentti Laura Seppänen puolestaan toi keskusteluun digitaalisen työn ihmiskeskeisen puolen. Työterveyslaitoksessa tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijöiden mahdollisuus proaktiivisuuteen työssä ehkäisee terveydellisiä haittoja.

 

 

 

 

SWiPEn loppuseminaari päättyi suomenkieliseen työelämäseminaariin, jossa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen piti innostavan esityksen aiheesta Työn imu ja eurooppalaisen työelämän haasteet.

Jari Hakanen, Katriina Murto, Reetta Rönkä

Hakanen kertoi, että työn imu, eli myönteinen tunne- ja motivaatiotila työssä, kiistatta hyödyllistä niin yksilön kuin työpaikan kannalta. Työn imun on todettu edistävän terveyttä, hyvää työsuoritusta ja yrityksen taloudellista menestystä. Siksi sitä kannattaa edistää jokaisella työpaikalla. Tärkeää se on erityisesti alemman koulutustason ammateissa ja pätkätöitä tekevien keskuudessa, joissa työn imua esiintyy keskimääräistä vähemmän, totesi Hakanen. Kommenttipuheenvuorot Hakasen esitykseen pitivät johtava asiantuntija Anu Tuovinen Akavasta ja johtaja Katarina Murto STTK:sta. He toivat keskusteluun erityisesti asiantuntijoiden näkökulman. Keskustelua veti viestintäasiantuntija Reetta Rönkä KasKas Media Oy:stä.

 

 

SWiPEn päätösseminaari oli osa WORK2019-konferenssin ohjelmaa ja lisäksi sinne oli kutsuttu laaja joukko alan asiantuntijoita, päättäjiä ja hankkeen yhteistyökumppaneita.

Lue Martin Kenneyn keynote-puheenvuoron ja paneelikeskustelun sisällöistä tarkemmin edellisestä WORK2019-konferenssin päivittäisiä kohokohtia koskevasta blogikirjoituksestamme.