Digitaaliset alustat ja alustataloudessa syntyvät työpaikat ja työn tekemisen uudet muodot ovat keskeisessä roolissa SWiPE-hankkeessa tehtävässä tutkimustyössä. Aiheesta käytävä julkinen keskustelu on myös aktivoitumassa. Työelämän murros ja digitaaliset palvelualustat, joiden avulla saadaan työ ja työntekijät kohtaamaan ovat aiheena myös tämän illan YLEn A2 Palkkaerot-illassa.
SWiPE-tutkija Mervi Hasu kommentoi YLEn nettisivuilla A2 Palkkaerot-illan pyynnöstä digitaalisia palvelualustoja. Hän pitää periaatteessa hyvänä, että työn tarjoamisesta syntyy kilpailua, jolloin kehitys pakottaa eri osapuolia terästämään palvelujaan.
– Alustoilla on merkitystä työmarkkinoilla. Aika näyttää, tuottavatko työn joukkoistamisen alustat todella merkittävää lisäarvoa työntekijöille, liiketoiminnoille ja yhteiskunnalle, pohtii Hasu YLEn nettisivujen jutussa.
Mervi Hasu muistuttaa, ettei asiaa ole vielä selvitetty luotettavasti Suomessa.
– Hollannissa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa tehdyt selvitykset viittaavat siihen, että alustojen kautta työn ottaminen on kasvussa ja alustoilla etsitään ja tehdään ihan vakavasti otettavaa asiantuntijatyötä. SWiPE-tutkimuksen myötä saamme asiasta lisää tutkittua tietoa myös Suomessa, Hasu sanoo.
Lue koko juttu tästä linkistä