Tutkijat ja asiantuntijat kävivät vilkasta keskustelua digitalisaatiosta, alustataloudesta ja työhön kohdistuvista muutoksista viime viikolla järjestetyssä kolmannessa kansainvälisessä WORK2017-konferenssissa. Julkinen keskustelu alustataloudesta lisääntyy, kun konkreettiset vaikutukset lisääntyvät eri taloudessa ja yhteiskunnassa.
330 osanottajaa, 225 esitystä, 204 puhujaa 23 eri maasta, 25 työryhmää, seitsemän kansainvälistä keynote-puhujaa USA:sta ja Briteistä, kirjoituksia, tapaamisia, keskusteluja, some-viestintää, uusia ideoita, uusia tuttavuuksia ja tutkimusideoita – tätä kaikkea ja paljon muuta oli järjestyksessä kolmas kansainvälinen monitieteinen WORK-konferenssi, joka järjestetään Turun kauppakorkeakoulussa joka toinen vuosi, seuraavan kerran 2019.
– Uskon, että huippuasiantuntijat loivat WORK2017-konferenssin osanottajille monipuolisen ja monitieteisen katsauksen digitalisaation ja alustatalouden ajankohtaiseen tutkimukseen ja siitä käytävään keskusteluun, sanoo SWiPE-tutkimuskonsortion johtaja ja WORK 2017-konferenssin puheenjohtaja Anne Kovalainen.
– Teknologisten muutosten vaikutus näkyy myös työn vaatimusten ja sisältöjen muutoksina ja uudelleenjärjestämisen tavoissa, arvioi Anne Kovalainen Turun Sanomien haastattelussa. Hän arvioi myös, että työ itsessään ei katoa mihinkään, mutta nykyisen työn tilalle syntyy uutta työtä ja työnimikkeitä, jotka puolestaan edellyttävät osaamisen päivittämistä. Lue myös Anne Kovalaisen haastattelu Ylen verkkosivuilta.
Alustatalouden vaikutuksia erityisesti elintarviketeollisuudessa ja kaupan alalla arvioi myös SWiPE-tutkija ja yksi WORK2017-konferenssin keynote-puhujista, Kalifornian yliopiston professori Martin Kenney Tekniikka & Talous -lehden haastattelussa.
Intelin päästrategi Peter Levin – yksi WORK2017 konferenssin pääpuhujista – peräänkuulutti yhteiskunnallisen ajattelun tarvetta digitalisaation seurauksista puhuttaessa Turun Sanomissa julkaistussa haastattelussa. – Teknologiayhtiöiden pitäisi palkata yhteiskuntatieteilijöitä tutkimaan, mihin suuntaan tekniikan kehitys yhteiskuntaa johtaa. Nyt tätä asiaa mietitään monissa yrityksissä harvinaisen vähän, sanoo Levin 22.8. Turun Sanomissa julkaistussa haastattelussaan.
– On hienoa, että WORK2017 voi omalta osaltaan edistää alustataloudesta käytävää julkista keskustelua. Myös SWiPE-tutkimushanke toimii avoimesti ympäröivän yhteiskunnan kanssa, jotta ajankohtainen tutkimustieto saadaan yleisempään tietoon, sanoo Anne Kovalainen.
Lue WORK2017-konferenssin pääpuhujien puheenvuorojen yhteenvedot 16.8. täältä, 17.8. täältä ja 18.8. täältä.
Lue Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston uutiskirje täältä, ja Suomen Akatemian ohjelmajohtaja Eveliina Saaren Digiajan työntekijät uuden työn etsijöinä -blogi.
SWiPE-tutkimushanke on yksi Osaavat työntekijät – menestyvät työmarkkinat -ohjelman tutkimushankkeista ja Eveliina Saari on mukana SWiPE-tutkimusryhmässä.
Kuvat: Sakari Piippo